میزان استراتژیک بودن اثر: زیاد

میزان جمع بندی و کامل بودن مقاله: متوسط

شبکه اصلی: FOX

----------------------------------------------------------------------------------

- فصل پنجم این سریال که با نام فرار از زندان: رستاخیز نیز شناخته می‌شود، ادامه مجموعهٔ تلویزیونی فرار از زندان، ساخته پل شورینگ است که طی سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ از شبکه تلویزیونی فاکس پخش می‌شد. این فصل، کوتاه‌ترین فصل فرار از زندان می‌باشد و فقط ۹ اپیزود دارد. خط داستانی اصلی این فصل پیرامون زنده بودن مایکل است که معلوم می‌شود دز زندانی مخوف در یمن اسیر شده است. قسمت اول این فصل 3.8 میلیون بیننده در آمریکا داشته است.

- خالق 4 فصل قبلی و همچنین فصل جدید Paul Scheuring است.

- پل شیورینگ پس از پخش قسمت آخر این فصل، در مورد احتمال ساخت فصل ششم این مجموعه به هالیوود ریپورتر گفت: «اگر ایده بسیار جذابی برای ادامه این مجموعه پیدا نکنیم، هرگز به فصل شش فکر نخواهیم کرد. در حال حاضر این داستان جذاب را نداریم. نه اینکه هیچوقت داستانی پیدا نخواهیم کرد ولی قصدمان این نیست که صرفا مجموعه را با هر کیفیتی ادامه دهیم. هدف ما یک مجموعه باارزش و باکیفیت است. در حال حاضر نویسندگان ما پاسخ آن را ندارند. پس ممکن است ادامه نیابد. منت نمیگذارم، موضوع این است که کیفیت برایم خیلی مهم است. اگر قرار است چیز جدید و متفاوتی در آن نباشد، ادامه نمی دهیم. کار سخت است وقتی موضوعی مثل فرار از زندان در کار باشد؛ باید فراری در کار باشد! خب، کدام زندان؟ بنابراین کار سخت است. کار را تنها در صورتی ادامه میدهیم که داستانی بسیار مهیج برای بیننده پیدا کنیم.»

نمودار تعداد بیننده های تلویزیونی برای هر قسمت:

-------------------------------------تحلیل اثر--------------------------------------

شاید هیچ کس فکرش را هم نمی کرد که بعد از پایان فصل ۴ و اتفاقات قسمت پایانی، امیدی برای بازگشت سریال وجود داشته باشد، با این وجود مایکلِ دوست داشتنی دوباره بازگشت! این دفعه اما در زندانی در یمن و درگیر با داعش و مسائل رخ داده در این کشور، شاید فعلا برای اظهار نظر کمی زود باشد و برای نقد کاملتر باید منتظر بمانیم تا تمام اپیزودهای این فصل به اتمام برسند ولی عدم حضور کشور عربستان (اصلی ترین عامل نا امنی و مشکلات یمن) که در این سه قسمتی که گذشته حتی کوچکترین اسمی از آن نشنیده ایم و پر رنگ نشان دادن داعش در یمن (میدانیم که حضور داعش در یمن فعلا محدود هست و یک سناریوی موجود، احتمال انتقال داعش ناتوان در سوریه به یمن می باشد و شاید سریال مانند روند همیشگی رسانه آمریکا در حال القا و آمادگی ذهنی مردم جهان برای این اتفاق می باشد)، به نظر می آید این سریال هم به جمع سریال های سیاسی چند سال اخیر پیوسته که روز به روز هم بر تعدادشان بیشتر می شود، و تطهیر عربستان و مقاصد دیگری را دنبال می کند (در واقع سریال های سیاسی تقریبا از زمان سریال 24 شروع به رشد کردند و روز به روز هم بیشتر می شوند، و بنظر می آید فرار از زندان هم نتوانسته جان سالم بدر ببرد!)

- در بسیاری از ساخته های اخیر (مثل Moonlight و...) در این اثر هم یک شخصیت همجنسباز مظلوم وجود دارد که ترحم برانگیز هست و فیلمساز از این احساس ترحم مخاطب در جهت حق دادن به همجنسگرایان سو استفاده می کند. شاید نتوان این را با اطمینان گفت ولی اسم این شخصیت هرچند که sid با سیّد فرق کند، از لحاظ آوایی و نوشتاری عمدا به این شکل انتخاب شده است. در نهایت هالیوود یک جریان رسانه ای شدیدی را شروع کرده و هر سال هم یک اثر برنده اسکار شاخص درباره همجنسگرایان داریم که برای اطلاعات بیشتر در این باره پیشنهاد می کنم نقد Moonlight را در inaghd بخوانید.

برخی از سریال های جدید که شدیدا با مسائل سیاسی روز جهان درگیر هستند و این سال ها تعدادشان خیلی زیاد شده:
یک مقاله درباره سریال هایی که ایران و ایران هراسی در آنها محوریت دارد، در سایت مشرق منتشر شده که فعلا تا زمانی که لیست آثار مرتبط با مسائل خاورمیانه را تکمیل کنیم، خواندن آن خالی از لطف نیست (همچنین برای اطلاع بیشتر خوب است بدانیم امسال نیز اسکار بهترین مستند کوتاه به «کلاه سفید‌ها» (The White Helmets) تعلق گرفت که مستندی ۴۰ دقیقه‌ای ساخته‌ شبکه‌ نت‌فلیکس درباره‌ سازمانی به همین نام در سوریه، و برای تحریف مسائل سوریه می باشد):

متاسفانه اهداء اسکار در رشته فیلم خارجی در سال 2017 به یک فیلم ایرانی را نمی‌توان دلیلی بر نفی ایران‌هراسی در هالیوود دانست، زیرا چند سال پیش نیز در همین رشته به یک فیلم از ایران اسکار داده شد، اما سرعت روند تولیدات ضدایرانی در هالیوود کم نگردید.

حتی توافق هسته‌ای یا همان برجام نیز نتوانست سرعت ساخت محصولات ضدایرانی هالیوود را کم کند؛ سریال‌های هالیوود اما نقش اصلی را در یک سال اخیر جهت معرفی ایران و ایرانی به عنوان تروریست‌هایی که برای جهان خطرناک هستند، به عهده داشته و با خط تعلیق‌های طولانی و جذاب اما ضدایرانی، بدنبال نهادینه کردن چهره منفور از ایران نزد افکار عمومی هستند.

سریال بازمانده معین (Designated Survivor):
سریال «بازمانده معین» که به تازگی شروع شده است، در اولین قسمت خود موضوع تنش‌هایی اخیر دریایی میان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نیروی دریایی آمریکا را به عنوان یکی از خط‌های تعلیق دنبال می‌کند.
در سریال «جانشین معین»، رئیس جمهور و تمام اعضای کابینه در جلسه سخنرانی سالیانه دولت در کنگره به دلیل انفجار بمب جان خود را از دست می‌دهند و تام کرکمن (کیفر ساترلند) وزیر مسکن و توسعه شهری که جایگاه بازمانده‌ معین را دارد، اما در عین حال یکی از اعضای سطح پایین کابینه‌ محسوب می‌شود که تقریبا صبح روز انفجار خبر تغییر شغل خود را شنیده است، باید زمام امور را در دست بگیرد. هم‌زمان با چالش کرکمن به‌عنوان رئیس جمهور جدید، تحقیقات اف‌بی‌آی هم ابعاد تازه‌ای را از این حادثه تروریستی آشکار می‌کند.

سریال «بازمانده معین» در اولین قسمت خود موضوع تنش‌هایی اخیر دریایی میان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نیروی دریایی آمریکا را به عنوان یکی از خط‌های تعلیق دنبال می‌کند.

اولین چالش اصلی کرکمن به عنوان رئیس جمهور جدید که باید جلوی دولت‌مردان و مردم آمریکا و همچنین کشورهای جهان خودی نشان دهد، "ایران" انتخاب شده است! در سریال بلافاصله بعد از آنکه کرکمن رئیس جمهور می‌شود و به کاخ سفید منتقل می‌گردد، به کرکمن خبر می‌دهند که تصاویر ماهواره‌ای، 10 ناوشکن ایرانی را نشان می‌دهد که در حال ترک بندرعباس و حرکت به سمت تنگه هرمز که حدود 30% نفت جهان از آنجا عبور می‌کند، هستند.
ژنرال‌های ارتش از کرکمن می‌خواهند که هرچه سریعتر این اقدام ایران را از طریق نظامی جواب دهند زیرا معتقدند «ایرانی‌ها فقط در مقابل اقدام کردن (اعمال زور و قدرت) احترام می‌گذارند و عقب می‌نشینند». تمام این اتفاق‌ها در قسمت اول سریال «جانشین معین»، از طرفی گویای برجسته‌تر شدن محور "ایران‌هراسی" در آخر دوره ریاست جمهوری اوباما، و از طرف دیگر ترمیم آسیب جدی چهره نیروی دریایی و دولت آمریکا در نظر مردم بابت بازداشت تفنگدارانش توسط نیروهای سپاه است. در واقع می‌توان گفت دستگاه رسانه‌ای آمریکا با طرح یک موضوع خیالی مانند بستن تنگه هرمز توسط نیروی دریایی ایران و سپس قدرت نمایی نظامی آمریکا در برابر آن اقدام، سهم خود در پاسخ به اقدام بازداشت تفنگداران آمریکا توسط ایران در دی ماه سال گذشته در محدوده جزیره فارسی در خلیج فارس را ادا می‌کند.

اولین چالش اصلی کرکمن به عنوان رئیس جمهور جدید که باید جلوی دولت‌مردان و مردم آمریکا و همچنین کشورهای جهان خودی نشان دهد، "ایران" انتخاب شده است!

سریال خانم وزیر (Madam Secretary):

سریال خانم وزیر یا «مادام سکرتری» که سه فصل از پخش شده، زندگی حرفه‌ای و شخصی (خانم) وزیر امور خارجه کشور آمریکا را نشان می‌دهد. این سریال همپای تغییرات سیاسی بین‌المللی اقدام به طراحی سناریو کرده و چندین بار خط تعلیق‌های خود را به ایران اختصاص داده است.

سریال خانم وزیر، همپای تغییرات سیاسی بین‌المللی اقدام به طراحی سناریو کرده و چندین بار خط تعلیق‌های خود را به ایران اختصاص داده است

از قسمت چهاردهم فصل یکم، خانم وزیر درگیر موضوع ایران و مذاکرات به اصطلاح صلح با ایران می‌شود؛ در خط تعلیق مربوط به مذاکرات صلح در قسمت‌های 14 تا 22 می‌توان نکات زیر را مشاهده کرد:

1. محور اصلی در طول این سریال، آماده شدن ایران برای حضور پای میز مذاکره بوده در حالی که مقامات آمریکا، تهدیدات نظامی خود را به عنوان چماق، همچنان بر سر ایرانیان نگاه داشته‌اند. این توافق به گونه‌ای نمایش داده می‌شود که سعی دارد خطر جهانی ایران را کاهش داده اما تا حد کمی موفق به این کار می‌شود.

2. این سریال با ترور یک جاسوس ایرانی سازمان سیا به عنوان تایید وجود نیروهای تندروی آمریکایی در ایران سعی بر خائن نشان دادن نیروهای امنیتی ایران دارد.

3. تاکید بر تعاقب حوادث تروریستی ایران به عنوان کشوری با پتانسیل تروریسم و تلقین ایران‌هراسی از راه علائم، نشانه‌ها، و رفتار شخصیت‌های داستان.

سریال مادام سکرتری خط محوری ایران‌هراسی و حتی حزب‌الله هراسی را نیز در دستور کار خود قرار داده تا به مخاطبان خود مفهوم «بی‌اعتمادی به ایرانی‌ها» را جا بیندازد

فصل سوم این سریال که اکنون در حال پخش است، دوباره از قسمت 9 به موضوع ایران و دوران پسابرجام می‌پردازد؛ در این فصل جدید آمریکا می‌خواهد دیگر اعضای 1+5 را متقاعد سازد که ایران با اقدامات خود عملا نقض برجام کرده و باید به عنوان تنبیه، تحریم‌ها علیه این کشور دوباره به کار بیافتد. در ادامه سه دانشمند هسته‌ای ایرانی بازداشت می‌شوند و علت حضور در روسیه را بازرسی سانتریفیوژ و آشنایی با مسائل فنی آن اعلام می‌کند. خطر هسته‌ای ایران در دوران پسا برجام در این سریال به حدی نشان داده می‌شود که رژیم صهیونیستی به ایران حمله می‌کند و یک جنگ میان ایران و اسرائیل رخ می‌دهد. در این میان حزب اللله لبنان را نیز به عنوان یکی از بازوهای تروریستی ایران معرفی می‌کنند که علیه اسرائیل عملیات انجام می‌دهد.

سریال مادام سکرتری خط محوری ایران‌هراسی و حتی حزب‌الله هراسی را نیز در دستور کار خود قرار داده تا به مخاطبان خود مفهوم «بی‌اعتمادی به ایرانی‌ها» را جا بیندازد.

سریال میهن (homeland):

سریال میهن یا زادگاه Homeland مجموعه‌ای تلویزیونی محصول کمپانی فاکس قرن بیست و یکم است که از شبکه‌ Showtime آمریکا پخش می‌شود؛ این سریال که با نام «سرزمین مادری» نیز شناخته می‌شود، اکنون فصل ششم آن در حال پخش است. «هوملند» از اسلام‌هراسانه‌ترین سریال‌های تلویزیونی در آمریکا برشمرده می‌شود، اما این تنها ویژگی این سریال نیست و قطعاً بارزترین محصول ضدایرانی تاریخ هالیوود نیز محسوب می‌شود.

این سریال که در دو فصل ابتدایی، نبرد سیا با القاعده را به تصویر می‌کشید در انتهای فصل دوم، با یک انفجار عظیم مقر سیا را منهدم شده نشان می‌دهد و بعد در فصل سه، این اقدام را از سوی ایران در تلافی حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران معرفی می‌کند! در واقع در این فصل یک ایرانی به نام مجید جوادی را به عنوان تروریست اصلی حمله به سازمان جاسوسی اعلام می‌کند.

سریال هوملند، بارزترین محصول ضدایرانی تاریخ هالیوود محسوب می‌شود که هنوز درحال پخش است

مجید جوادی در این فیلم نام مستعار دیگری به نام زرین (Zarin)دارد؛ در واقع "مجید جوادی" یکی از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و معاون پیشین وزارت اطلاعات معرفی می‌شود که در انفجار مقر سازمان سیا در آمریکا نقش اصلی را بر عهده دارد. حتی تیپ ظاهری زرین (با عینک و ریش پروفسوری) بی‌شباهت به وزیر خارجه کنونی ایران نیست! که البته مشابهت نام خانوادگی "جوادی" با "جواد" (نام کوچک وزیر امور خارجه کشورمان) و شباهت لقب Zarin با Zarif نیز در القای این مشابهت بی‌تأثیر نیست.

مجید جوادی با نام مستعار زرین را شبیه وزیر خارجه کنونی ایران بتصویر کشیدند

موج اهانت به مسؤولان و نمادهای ایرانی در این بسیار زیاد است و در همین راستا انفجار مرکز یهودیان در آرژانتین، ماجرای میکونوس در آلمان و انفجار برج‌های الخبر در عربستان سعودی، همه به آقای زرین نسبت داده می‌شوند. فصل سوم این سریال به ترور فرمانده ارشد سپاه ایران به نام "دانش اکبری" توسط یکی از عوامل آمریکایی اختصاص دارد؛ پیداست که این نام بر وزن نام کنونی فرمانده سپاه سردار سرلشکر "محمدعلی جعفری" انتخاب شده است.

عامل آمریکایی که ترور را انجام داده به دستور مقامات ایرانی و بدون هیچگونه محاکمه‌ای اعدام می‌شود. تصاویر اعدام در این سریال سعی شده شبیه تصاویر اعدام متجاوزین به عنف طراحی شود و تاکید ویژه‌ای بر تصویر حضرت امام خمینی رحمت الله علیه در تصویر اعدام دیده می‌شود.

تصویر اعدام عامل آمریکایی در کنار عکس حضرت امام خمینی (ره)

فصل ششم این سریال نیز باز به ایران در زمان پس از برجام اختصاص دارد؛ در این فصل که اکنون در حال پخش است، به ایران اتهام دور زدن توافق هسته‌ای زده می‌شود که بدنبال راه‌اندازی یک برنامه هسته‌ای موازی در کره شمالی جهت ساخت کلاهک هسته‌ای جهت قراردادن بر روی موشک‌های بالستیک خود است. مشرق بزودی گزارشی درمورد فصل ششم این سریال منتشر خواهد کرد.

سریال لیست سیاه (Blacklist):

سریال «بلک لیست» The Blacklist یا «لیست سیاه» که در ژانر جنایی امنیتی قرار دارد، در یکی از قسمت‌های خود در فصل سوم، پای سپاه قدس ایران را وسط می‌کشد، و اعضای آن را افرادی وحشی که به‌صورت بی‌رحمانه دست به قتل و ترور می‌زنند، نشان می‌دهد.

قسمت هفت از فصل سوم با سکانسی از تهران در سال 1992 آغاز می‌شود، که در آن پدر و مادر یهودی دو ایرانی به دست مامور امنیتی ایران به دلیل همکاری با اسراییل (رژیم صهیونیستی) در خانه خود کشته می‌شوند.

سکانس مربوط به مسئولان جمهوری اسلامی در هیبت روحانیت، البته با با یک ظاهر عربی که شبیه روحانیون ایرانی نیستند 

سریال فردی را با نام مستعار «زال بن حسن» (اسم عربی) با عنوان درجه‌دار "نیروی قدس ارتش انقلاب اسلامی ایران" معرفی می‌کند که «اف‌بی‌آی»، پلیس بین‌الملل و موساد چندین سال است که به دنبال او هستند؛ حسن عامل چند اقدام تروریستی نظیر بمب‌گذاری "پیشین" در ایران با 41 کشته و بمب‌گذاری کنیسه‌ای در "بوینس‌آیرس" با 31 کشته از جمله 14 زن و بچه معرفی می‌شود. حسن وارد آمریکا می‌شود و با گروگان‌گیری و عملیات فریب وارد یکی از خانه‌های امن موساد در آمریکا می‌شود.

«زال بن حسن» (اسم عربی) با عنوان درجه‌دار "نیروی قدس ارتش انقلاب اسلامی ایران" معرفی می‌شود

هدف اصلی حسن پیدا کردن فهرستی در گاو صندوق خانه امن موساد بوده که در آن اسامی ماموران و خبرچین‌هایی که در سرتاسر دنیا به دنبال یافتن و کشتن حسن هستند، قرار دارد؛ در واقع حسن، جان خود و تمام نیروهایش را با نفوذ به قلب آمریکا و خانه امن موساد به خطر می‌اندازد تا فقط با پیدا کردن مامورانی که به دنبال او هستند، از جان خود محافظت کند و قرار نیست این نفوذ پیچیده با دادن هزینه زیاد جانی و مالی، نفع دیگری برای جمهوری اسلامی داشته باشد! هدف مضحکانه‌ای برای وحشی و تروریست نشان دادن نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که حتی به خواهر خود در این سریال نیز رحم نمی‌کنند.

حسن، جان خود و تمام نیروهایش را با نفوذ به قلب آمریکا و خانه امن موساد به خطر می‌اندازد تا فقط با پیدا کردن مامورانی که به دنبال او هستند، از جان خود محافظت کند!


ایران هراسی، دستور نانوشته هالیوود

سریال‌های دیگری نیز مانند «خدمت پژوهش جنایی دریایی» (ان‌سی‌آی‌اس NCIS)، سریال اسکندل (Scandal)، سریال معاون رییس جمهور (Veep) و غیره، خط محور ضدایرانی را حتی اندک (در حد یک دیالوگ) در خود جای دادند تا جریان مخدوش شدن چهره ایران از رونق نیافتد.

فیلم‌های سینمایی نیز در هالیوود مانند سریال‌ها کم و بیش ایرانی‌ها را وحشی و تروریست نشان می‌دهند. دو فیلم «جوخه انتحار» (Suicide Squad) و «سپتامبرهای شیراز» نیز دو اثر ایران‌ستیزانه هستند که در یک‌سال گذشته در آمریکا اکران شدند.

در فیلم «سپتامبرهای شیراز» اعضای سپاه پاسداران را شبیه جلادهای وحشی قرون وسطی که صورت خود را پوشانده‌اند و بدون محاکمه و پس از شکنجه زندانی‌ها که بی‌گناه به‌نظر می‌رسند، آنها را می‌کشند.

 

برخی از نظرات کاربرها در سایت های مختلف:

- مطمئنا این سریال جهت دار ساخته شده،به دلیل وجود چیز هایی مثل یمن،داعش،خالکوبیه کف دست اسکوافیلد،وخیلی چیزای دیگه.

- خیلی جالبه این سریال وقفه ای 8 سالرو تحمل کرد و زمانی فصل پنجم اون اومد که داعش بوجود اومده و جالبه توی این سریال هم می خواد به ما این رو نشون بده بله درست فکر میکنید دوباره دستهای اسراییل پشت پرده این سریال.... مسجد . اسلام . کلمه لا الله نقش بسته روی دیوار خون و خون ریزی در خاورمیانه در سکانس اخر هم خالکوبی جدید دست مایکل اسکافیلد که عکس تک چشم معروف دجال رو نشون میده...واقعا که خوب می دونن باید چی کار بکنن. تازه تو همین قسمت هم باز قدرت و علم پزشکی پیشرفتشونو رو با نشون دادن پیوند زدن دست تی بگ به رخ کشیدن

- متاسفانه سریال رو وارد (قربانی) جریان سیاسی کردن که (اونم به خاطر پول ) خاطرات ما از سریال اصلی رو داره خراب می کنه. اینکه کشور یمن (شیبا که در اینجا یکی از نماد افراد خوبه میگه به دولت در خارج بپیوندیم که به زنده ما نیاز دارن) به خاطر حمله ی داعش داره از هم می پاشه یه چیز مسخره هست. 
شاید مخاطب آمریکایی اینو بپذیره به علت عدم آگاهی ولی ما می دونیم که عربستان به یمن حمله کرد چون دولت مطلوبش در اونجا سرنگون و فراری شد بعد آمریکا و انگلیس برای کمک به حکومت عربستان در یمن مداخله کردن و برای توجیه این عمل خودشون پای داعش رو وسط کشیدن در حالی که داعش مثل طالبان ساخته ی خودشون هست.

- بان نیتیو یمن هم که انگار انگلیسی شده! یمن کجای داعش(دولت اسلامی عراق و شام) قرار داره دقیقا!؟ اینا که میخواستن داستان را به داعش ربط بدن چرا یمن انتخاب کردن!؟ خب باید سوریه یا عراق را انتخاب میکردن! سریال دستمایه بازی های سیاسی شده کاملا!

- آخه کجا یمنیها و اعراب اینقدر انگلیسیشون خوبه ؟؟
بعد داعشیا چقدر مهربون شدن ماشین میاد نزدیکشون کاری ندارن میزارن برن :))
نیروهای امنیتی ک دیگه آخرش با دستمال سفید شلیک نمیکنن در واقعیت اینا اگه از یه کیلومتری ببینن ماشین میاد بسمتشون میزننش چون قوی ترین سلاح داعش انتحاری هاشه

- این فصل از سریال کاملا سیاسی هست و تحت فشار سیاسی، داستان سریال در حال نابودی هست! این سریال با هدف اصلی حمایت از حمله نظامی به یمن و نجات بخش نشان دادن آمریکا ساخته شده
بعد چرا یمن؟؟ 

- با توجه به 9 قسمتی بودن قرار نیست زیاد توی اوگیجیا بمونیم
در عین حال با توجه به مصاحبه های قبلی با عوامل اینبار نه فقط فرار از اوگیجیا بلکه فرار از زندان بزرگتری به اسم یمن در دستور کار این فصله و اینا همه یعنی مدت زیادی قرار نیس این زندانو ببینیم

یک نقد در رابطه با 4 فصل قدیمی سریال وجود داره که اگر وقت کنم بعدا سعی می کنم بطور کامل بررسیش کنم و اگر نکات قابل قبولی داشت اونها رو بطور خلاصه اینجا بنویسم:

forum.bidari-andishe.ir/thread-13-page-2.html

 

منابع کمکی: Wikipedia - مشرق